top of page

Poederlakken door Lakkerij Cools

Power in powder met poedercoaten

Poederlakken, ook bekend als poedercoaten, is een van de technieken waarin Lakkerij Cools al sinds 1999 gespecialiseerd is. Met deze finishing touch beschermen en verfraaien we metalen. We kunnen stukken van wel 10 meter lang en 3 meter breed poedercoaten!

Wat is poederlakken?

De techniek van poedercoaten passen we vooral toe op metaal, zoals staal of aluminium. Poederlakken is een oppervlaktebehandeling voor het bedekken van metalen met droogpoeder, dat elektrostatisch met een spuitpistool wordt aangebracht. Deze duurzame manier van lakken heeft een mooie egale en krasbestendige laag als eindresultaat, die makkelijk te reinigen is. Het behandelde product meteen klaar is voor ingebruikname!

Wat zijn de voordelen van poederlakken?

Poedercoatings stoten (quasi) geen vluchtige organische stoffen uit

Poedercoatingproductielijnen produceren minder gevaarlijk afval dan conventionele vloeibare coatings

Gebruiksklaar

Lagere kosten

Hoge krasbestendigheid

Een veel dikkere coating is mogelijk zonder uit te lopen of te verzakken

Veel snellere doorlooptijd

Hoog rendement

Hoge corrosiebestendigheid

Hoe werkt poedercoating?

Wij poedercoaten uw metaal in drie stappen: voorbereiding of voorbehandeling, aanbrengen van poedercoating en het uitharden:

1. Voorbereiding

Doel: de hechting van het poeder op metaal te verbeteren. Wij verwijderen zand, olie, vetten, metaaloxiden en lasspatten met specifieke chemische en mechanische methoden. Bij een chemische voorbehandeling maken we gebruik van fosfaten. Het werkstuk wordt dan ondergedompeld of bespoten. Dit gebeurt vaak in meerdere stappen, zoals het verwijderen van vuil, ontvetten, etsen, spoelingen en uiteindelijk fosfateren.

2. Aanbrengen van poedercoating

We spuiten het poeder met een elektrostatisch spuitpistool. Dit geeft het poeder een negatieve elektrische lading dankzij een corona-oplading. Het poeder wordt richting het geaarde werkstuk gespoten. Daarna wordt het poeder naar het werkstuk getrokken door de elektrostatische lading.

3. Uitharden

Wanneer een thermo-hardend poeder wordt blootgesteld aan een verhoogde temperatuur begint het te smelten en vloeit het uit op het werkstuk. Vervolgens ontstaat er een chemische reactie en ontstaat een polymeer met een hoger moleculair gewicht. Dit proces wordt ook wel vernetting of cross-linking genoemd. Gedurende een bepaalde tijd zorgt een specifieke temperatuur voor een volledige uitharding, bij de meeste poeders is dit bij 200 °C gedurende 10 min (ook wel moffelen genoemd).

Hoeveel kost poederlakken?
Wij kunnen uw grote en kleine oppervlaktes poedercoaten. Bent u benieuwd naar de prijs? Vraag ons dan gerust een gratis offerte, op maat van uw opdracht.

bottom of page